Franeker Martinikerk toneel voor opnames Kersconcert Omrop Fryslân

In een volle Martinikerk hebben C.O.V. Immanuel en C.M.V. Advendo op 14 december een sfeervol kerstconcert verzorgd. Bijzonder dit jaar was ook de aanwezigheid van Omrop Fryslân. Het concert is opgenomen en wordt tijdens de kersdagen uitgezonden op Omrop Fryslan TV en radio.

Het concert werd geopend met de Symphonic Prelude on ‘Adeste Fidelis’, gevolgd door een samenzang met het publiek. Vervolgens hebben orkest en koor een bijzonder samenspel laten horen bij de werken Gloria van Mozart en Dona Nobis Pacem. Soliste Lotte Veltman bracht haar klanken ten gehore bij het stuk Pie Jesu van G. Fauré.

kerstconcert-2013

Van de op dit moment erg populaire componist Whitacre werd het stuk Lux Aurumque gespeeld door Advendo onder leiding van Pieter Bosma. Tijdens dit stuk kon het publiek genieten van de bijzondere akkoorden in het stuk en de grootse akoestiek van de Martinikerk.

Hoornist Erik Althuisius speelde op overweldigende wijze het 3e deel van het 1e Hoornconcert van Strauss. Het publiek was merkbaar onder de indruk van de bijzondere klanken van de Hoorn. Daarnaast speelde Advendo het stuk Entry of the Boyars waarbij Jacquelien Broersma – van der Weij een prachtige klarinetsolo bracht.

Een wereldpremière was het stuk Cantique de Jean Racine waarvan tijdens de avond een Friese versie werd gezongen. Door Cees Hofstra, één van de koorleden, was hiervoor speciaal een vertaling gemaakt. In het laatste deel van het concert zijn nog 3 werken van Händel Bij Comfort Ye en Ev’ry Valley soleerde Joroen Helder, die tevens Dirigent is van Immanuel.

Het kerstconcert wordt uitgezonden op Omrop Fryslân TV op eerste kerstdag vanaf 17:00 uur en tweede kerstdag vanaf 18:00 uur. Op Omrop Fryslân Radio wordt het concert op eerste kersdag uitgezonden om 09:00 uur.