Zelf muziek maken op echte blaasinstrumenten voor kinderen van groep 5 en 6

De laatste tijd is er op het gebied van muziekonderwijs aan kinderen het één en ander aan de hand. Meer en meer wordt het belang van zelf-muziek-maken ingezien in de opvoeding en educatie. Zelfs prinses Maxima zet zich hier voor in (zij is initiatiefneemster van het programma ‘Kinderen maken muziek’ waarbij kinderen leren om met elkaar muziek te maken). De laatste jaren wordt steeds duidelijker dat zelf-muziek-maken voor kinderen erg stimulerend is en positief inwerkt op de algehele leerprestatie.

Vanaf 5 maart verzorgen leden en docenten van CMV Advendo en de muziekschool een tweetal demonstratielessen aan kinderen van groep 5 en 6 van CBS ‘de Korendrager’ in Franeker. Tijdens de eerste les worden er demonstraties gegeven op de verschillende blaasinstrumenten zoals de klarinet, dwarsfluit, saxofoon, hoorn en trompet. Daarnaast krijgen de kinderen uitleg en de mogelijkheden over de verschillende muziekinstrumenten. Tijdens de tweede les mogen kinderen zelf diverse instrumenten uitproberen. De bedoeling van deze lessen is om kinderen kennis te laten maken met muziek en om ze te interesseren voor het spelen op een blaasinstrument.

Hierna gaat er een project van start onder de naam ‘De Korenblazers’. Tijdens dit project leren kinderen uit groep 5 en 6 gedurende 10 lessen een instrument bespelen in groepsverband. De kinderen krijgen een instrument (naar keuze) mee naar huis, maar ook een echte muziekstandaard en een muziekboek. De bedoeling is om aan het einde van dit project een cd op te nemen, die ze dan naar huis mogen nemen.

Misschien vraagt u zich af ‘kan mijn kind dit wel?’, of ‘we hebben het al zo druk!’. Dit hoeft geen probleem te zijn, want in ieder kind zit muziek en we hebben de muziekles onder schooltijd in kunnen roosteren. De lessen worden in de school gegeven iedere maandag van 12:00 tot 13:00 uur en beginnen op 19 maart aanstaande. De kosten bedragen € 2,- per keer.

Tijdens de tweede demonstratieles krijgen de kinderen een inschrijfformulier mee, waarmee ze zich kunnen aanmelden voor de muzieklessen. Wij hopen natuurlijk dat u gebruik maakt van deze unieke kans om uw kind in aanraking te brengen met blaasmuziek!