Volle bak voor jubilaris Advendo Franeker

De Trije in Franeker zat vol, afgelopen zaterdag bij het speciale concert dat het jubilerende Advendo onder leiding van dirigent Siemen Hoekstra gaf. Zo’n 350 mensen waren getuige van de première van ‘The Planetarium’, een speciaal voor het harmonieorkest gecomponeerd stuk.

Philip Sparke, één van de grotere namen binnen de HaFaBra-wereld, maakte het stuk ter ere van het honderdjarig jubileum. Hij liet zich daarbij inspireren door Franeker en in het bijzonder het Eise Eisinga Planetarium. Dit gratis toegankelijke concert was bedoeld als een ‘muzikaal cadeau’ aan de stad, vertelt Michel Oegema van Advendo. Het speciaal gecomponeerde stuk werd grotendeels via crowdfunding gefinancierd.

,,Na de Agrarische Dagen zijn we begonnen met de repetities voor dit concert”, aldus Oegema, die tot zijn plezier constateerde dat het optreden door veel mensen werd bezocht. ,,We hadden driehonderd stoelen neergezet, maar dat bleek al snel te weinig. Met man en macht hebben we nog extra stoelen geregeld.” Uiteindelijk schat hij het aantal aanwezigen op zo’n 350.

Unieke beelden

Om de avond extra glans te geven vertoonde het Planetarium tijdens de uitvoering unieke beelden van de planeten. Naast The Planetarium werden drie andere werken ten gehore gebracht.

Het orkest sluit het jubileumjaar op 18 december af met een Fryske Kryst in de Martinikerk. Kaarten voor dit concert met onder anderen Syb van de Ploeg, Piter Wilkens en Iris Kroes zijn te bestellen op advendo-franeker.nl of te koop bij de Primera.

Dit concert is mede tot stand gekomen door steun van:

Tekst overgenomen uit Franeker Courant 8 november 2022